Η Πάτρα της Belle Époque

Η ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ ΣΕ 130 Καρτ Ποστάλ

Ο συμπολίτης αρχιτέκτονας Πέτρος Συναδινός παρέδωσε στον Δήμο Πατρέων σε ψηφιακή αποτύπωση 130 παλιά Επιστολικά Δελτάρια – Cartes Postales του συνονόματου Παππού του Πατρινού τυπογράφου – εκδότη, που εκδόθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τα 130 σπάνια συλλεκτικά Καρτ Ποστάλ τυπώθηκαν σε ένα από τα πιο ιστορικά τυπογραφεία της πόλης του προηγούμενου αιώνα των αδελφών Πέτρου και Κωνσταντίνου Δημητρίου Συναδινού.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της πόλης Τριανταφύλλου και Μόσχο οι διάδοχοι Δημήτρης, Ανδρέας και Παναγιώτης Συναδινός, οι οποίοι συνέχισαν την παράδοση είχαν προσφέρει εργασία στο τυπογραφείο τους στον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη όταν το αστικό καθεστώς Πλαστήρα τον καταδίωκε άγρια και γι’ αυτό το λόγο εργαζόταν με ψευδώνυμο εν γνώσει των αδελφών Συναδινού και με πλήρη συνείδηση των κινδύνων.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες ιστορικές πηγές, στο τυπογραφείο των αδελφών Συναδινού τυπωνόταν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ο παράνομος  τύπος του ΚΚΕ και μεταπολεμικά στο ίδιο τυπογραφείο επανεκδόθηκε και η ιστορική εφημερίδα της πόλης Νεολόγος.

Μέσα από τις 130 συλλεκτικές Καρτ Ποστάλ της χρονικής περιόδου 1903 – 1914 και 250 περίπου άλλων ιστορικών τυπογραφείων εκείνης της εποχής, που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές συμπολιτών, αναδύεται σε 7 ενότητες (Δρόμοι, Εκκλησίες, Εξοχές – Περίπατοι, Λιμάνι, Μνημεία, Πανοράματα, και Πλατείες) το ύφος της πόλης, η καθημερινότητα της  την εποχή της Μπελ Επόκ, στοιχεία του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής και της οικονομίας της.

Ευχαριστούμε θερμά τον συμπολίτη Πέτρο Συναδινό για την ευγενική του προσφορά.

  • Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του υλικού για εμπορικούς σκοπούς.
Μετάβαση στο περιεχόμενο