Οι Πατρινοί Δρομείς

Λουκάς Αδαμόπουλος

Λίγα λόγια για τον Λουκά Αδαμόπουλο, τον πρώτο μεταπολεμικό δρομέα που τίμησε την Πάτρα…

Ο Λουκάς Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1926 στην Πάτρα. Οι γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Άννα Αδαμοπούλου. Ήταν ο τρίτος σε σειρά γέννησης από τα συνολικά επτά παιδιά της πατρικής του οικογένειας. Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Πατρών. Στη συνέχεια, σε ηλικία περίπου 20 ετών, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό στίβου ως ανεξάρτητος αθλητής. Καθοριστική για αυτή την αλλαγή πορείας ήταν η ενθάρρυνση και προτροπή του συμπολίτη του Γιάννη Βλάχου (διακεκριμένου προπολεμικά δρομέα αντοχής και συναθλητή των κορυφαίων μαραθωνοδρόμων Κυριακίδη και Ραγάζου στους βαλκανικούς αγώνες του 1936), ο οποίος έγινε ο πρώτος του προπονητής. Πολύ σύντομα κατά το έτος 1946 έκανε τη πρώτη του συμμετοχή με τα χρώματα της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης (Π.Γ.Ε.) με την ευκαιρία του δρόμου 5000 μέτρων προς τιμήν του προσκεκλημένου νικητή του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστώνης Στέλιου Κυριακίδη. Καταχειροκροτούμενος τερμάτισε πρώτος μπροστά από το δημαρχείο της πόλης ξεχωρίζοντας από όλους τους άλλους αθλητές της Παναχαϊκής.

Η ραγδαία εξέλιξη του Λουκά Αδαμόπουλου στις αμέσως επόμενες χρονιές προσέλκυσε την προσοχή των ειδικών και σύντομα έγινε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου Αρχικά ειδικεύτηκε στους δρόμους αντοχής (5000 και 10000 μέτρων) και στην συνέχεια στους δρόμους ημιαντοχής (800 και 1500 μέτρων) καθώς και στα 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια.. Με την ευκαιρία της στράτευσής του στις αρχές του έτους 1949 και τη μεσολάβηση του εθνικού προπονητή Ότο Σίμιτσεκ, τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αθήνα. Εκεί και πιο συγκεκριμένα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, του δόθηκε η ευκαιρία να λάβει μέρος σε πολλές πανελλήνιες και διεθνείς συναντήσεις και να καταξιωθεί ως πρωταθλητής διαγράφοντας μια λαμπρή αθλητική πορεία. Ξεχωριστή θέση σε αυτή τη πορεία έχουν:

· η πρώτη θέση στο δρόμο 1500 μέτρων σε ελληνο-αιγυπτιακούς αγώνες (Παναθηναϊκό Στάδιο) το έτος 1949

· η δεύτερη θέση στο δρόμο 1500 μέτρων σε ελληνο-αυστριακούς αγώνες (Παναθηναϊκό Στάδιο) κατά το ίδιο έτος

· η κατάρριψη της πανελλήνιας επίδοσης των 1000 μέτρων με χρόνο 2΄35΄΄7 σε ελληνογαλλική ημερίδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επίσης το έτος 1949

· η βράβευσή του ως καλύτερου επαρχιώτη αθλητή για το έτος 1949 από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

· η δεύτερη θέση στο δρόμο 800 μέτρων στους Πανελληνίους αγώνες του 1950 (Τρίκαλα) σε χρόνο 1΄56΄΄ 8, η οποία ήταν η δεύτερη καλύτερη ελληνική επίδοση μέχρι εκείνη τη στιγμή

· η συμμετοχή του στο Δ΄ Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Χέϊζελ των Βρυξελλών το έτος 1950, όπου στους προκριματικούς αγώνες συναγωνίστηκε με παγκοσμίας κλάσεως αθλητές όπως οι Μπάνιστερ, Κλάρ και Ελ Μαμπρούκ

· η κατάρριψη της πανελλήνιας επίδοσης της σκυταλοδρομίας 4X800 μέτρων με χρόνο 8΄05΄΄7 σε ημερίδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο μαζί με τους Μαυροειδή, Κανελλίδη και Δεπάστα το έτος 1950

· η πρώτη θέση στο δρόμο 3000 μέτρων κατά τους Πανελλήνιους Πανστρατιωτικούς αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο το έτος 1951

Το καλοκαίρι του 1951 απολύθηκε από το στρατό και επέστρεψε στην Πάτρα. Αμέσως μετά παντρεύτηκε την Ευμορφία Χριστοπούλου και τον Σεπτέμβριο του 1952 απέκτησε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του (τη Μαριάννα). Για οικογενειακούς και βιοποριστικούς λόγους αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο την αθλητική του δραστηριότητα. Αν και ήταν τελειόφοιτος της δημόσιας μέσης Εμπορικής Σχολής (χρωστούσε κάποια μαθήματα του τελευταίου έτους) για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα «προς το ζην» εργάσθηκε ως γαλακτοπώλης συνεχίζοντας το επάγγελμα των γονιών του. Το έτος 1954 επαναδραστηριοποιήθηκε ως αθλητής με αποτέλεσμα (ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις) να κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής ομάδας στους δεύτερους μεταπολεμικούς Βαλκανικούς αγώνες που έγιναν στο στάδιο Παρτιζάν του Βελιγραδίου.

Το έτος 1957 εγκατέλειψε οριστικά την ενεργό δράση και μετά από λίγα χρόνια έγινε προπονητής στίβου. Από το 1969 έως το 1974 ανέλαβε με ιδιαίτερη επιτυχία το νεοσύστατο τμήμα στίβου του «Α.Ο. Πάτραι». Ταυτόχρονα, προς το τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος, παρακολούθησε και αποφοίτησε από την σχολή προπονητών στίβου που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Από το 1974 και μετά εργάσθηκε στην Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση. Κατά το διάστημα αυτό είτε μόνος του είτε συνεργαζόμενος και με άλλους προπονητές όπως οι Κερασίδης Ιορδάνης, Μοσχονάς Χρήστος, Θεόδωρος Μαλλιάς κ.ά., είχε επίσης πολλές επιτυχίες και αναδείχθηκαν αθλητές και αθλήτριες με αξιόλογες διακρίσεις. Εκτός από αθλητής και προπονητής ήταν και επίσημος κριτής στίβου.

Ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της προπονητικής του καριέρας (αλλά και στη συνέχεια) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού. Ήταν τέτοια η φιλοτιμία και η αγάπη του για τον αθλητισμό στίβου, καθώς και η βοήθεια που προσέφερε στους αθλητές του, που έχαιρε της καθολικής εκτίμησης και συμπάθειας των φίλων του αθλήματος. Επανειλημμένα, ιδίως στον τοπικό τύπο, γράφτηκαν για το Λουκά Αδαμόπουλο αφιερώματα και δέχτηκε πολλές τιμητικές βραβεύσεις από διάφορους αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς όπως ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ, η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, ο Σύλλογος Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Πάτρας, ο Δήμος Πάτρας κ.α. «Έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 87 ετών στις 4 Μαΐου 2013. Κηδεύτηκε στη Πάτρα στο νεκροταφείο του Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξιωτίσσης συνοδεία συγγενών, φίλων, συναδέλφων, αθλητών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.

Καλό σου ταξίδι, θείε Λουκά και αιωνία σου η μνήμη. Όσο ζούμε θα σε θυμόμαστε, έστω και αν αργήσαμε να ανακαλύψουμε την προσφορά σου.….

Κων/νος Αθ. Αδαμόπουλος

Εκπ/κός Φυσ. Αγωγής

“Ευχαριστούμε τον Πατρινό ανιψιό του Λουκά Αδαμόπουλου Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνο Αθανασίου Αδαμόπουλο για την παραχώρηση του κειμένου από το υπό έκδοση βιβλίο του για τον Λουκά Αδαμόπουλο”
“Δεν επιτρέπεται η εμπορική εκμετάλλευση του κειμένου” 

Παναγιώτα Νικολακοπούλου

Η Παναγιώτα Νικολακοπούλου ήταν αθλήτρια αγωνισμάτων δρόμου αντοχής και μέλος της εθνικής ομάδας. Ήταν αθλήτρια αρχικά του Έσπερου Πατρών και του Πέλοπα Πατρών και πέντε φορές πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο!
Έχει συμμετάσχει σε πολλούς διεθνής μαραθώνιους, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, βαλκανικούς και μεσογειακούς αγώνες. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1996 που έγινε στο Αγρίνιο ήταν πρώτη με επίδοση 2.43.53. Στο βαλκανικό πρωτάθλημα μαραθωνίου της Αθήνας το 1997 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 2.44.24, ταυτόχρονα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγιναν στον ίδιο αγώνα. Συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας το 1997, την ίδια χρονιά εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στους Μεσογειακούς αγώνες του Μπάρι. Πρώτη ήταν και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1999 που έγινε ταυτόχρονα με τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας με επίδοση 3.09.13.
Παντρεύτηκε τον αθλητή στίβου της ΠΓΕ Γιάννη Λουβή και απέκτησαν τρεις κόρες, όλες πρωταθλήτριες με τον Πέλοπα, την Θεώνη, την Γεωργία και την Αδαμαντία, κι έναν γιο, τον Σπύρο επίσης αθλητή στίβου στον Πέλοπα.

Τα μετάλλιά της

ΕΤΟΣ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΘΕΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

2000

10.000μ.

2

Πέλοπας

2000

Μαραθώνιος

3

Πέλοπας

1999

Μαραθώνιος

1

Πέλοπας

1998

Μαραθώνιος

1

Πέλοπας

1997

Μαραθώνιος

1

Πέλοπας

1997

10.000μ.

2

Πέλοπας

1996

Μαραθώνιος

1

Πέλοπας

1995

Μαραθώνιος

1

Πέλοπας

1995

10.000μ.

2

Πέλοπας

1991

Μαραθώνιος

2

Εσπερος

1988

Μαραθώνιος

3

Εσπερος

ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και υπήρξε αθλητής Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης μεγάλων αποστάσεων και ειδικότερα του Μαραθωνίου. Αρχικά ξεκίνησε σαν αθλητής της πυγμαχίας αλλά γρήγορα τον κέρδισε το τρέξιμο και τελικά ασχολήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο με αυτό. Το 1972 στην Αθήνα, εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχα Ιγκλόϊ μαζί με κορυφαίους δρομείς της εποχής όπως ο Μιχάλης Κούσης κ.α. Για πρώτη φορά συμμετείχε στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου το 1972, χάρη στην προτροπή του προπονητή του και έκτοτε την έχει διανύσει τουλάχιστον 35 φορές, με την τελευταία να είναι το 2004, οπότε και έτρεξε σαν ερασιτέχνης, όπως λέει, με χρόνο 3 ώρες και 50 λεπτά. Το 1974 συγκαταλεγόταν στους 5 καλύτερους μαραθωνοδρόμους των Βαλκανίων βάση των επιδόσεων του. Στον Κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας το 1974 τερμάτισε 3ος. Το 1976 ο Νίκος Αργυρόπουλος ήταν Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο με επίδοση 2:31’:41’’.Το 1977 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέρριψε τρία πανελλήνια ρεκόρ, στα 15.000μ με επίδοση 46’:53’’, στα 10 μίλια με επίδοση 50’:34’’ και στον δρόμο μιας ώρας έκανε 19.098 μέτρα καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση του Μακρίδη από το 1973. Στο ίδιο πρωτάθλημα ήταν πρώτος και στα 20000 μέτρα και απέτυχε να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ για 2″. Στους Βαλκανικούς αγώνες του 1979 ήταν τρίτος Βαλκανιονίκης με πρώτο τον Μιχάλη Κούση με επίδοση 2:27’:50’’, σε αυτόν τον αγώνα ο Αργυρόπουλος μαζί με τον Κούση και τον Τούρκο Μπαλί προπορεύονταν τα πρώτα χιλιόμετρα , στο 25ο χλμ ο Νίκος Αργυρόπουλος έμεινε 5ος και στο 30ο ανέβηκε 4ος, λίγο πριν το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον τερματισμό πέρασε τον Τούρκο Τερζή και τερμάτισε 3ος. Έχει τρέξει σε 99 Μαραθωνίους ανά τον κόσμο με αμέτρητες διακρίσεις. Είναι 4 φορές πανελληνιονίκης στίβου κι άλλες τόσες πυγμαχίας!
Μετάβαση στο περιεχόμενο