Πατρινό Καρναβάλι

Το Πατρινό Καρναβάλι συνδέεται με την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της αναγέννησης και της άνοιξης. Κύρια στοιχεία του είναι η ανατροπή, η σάτιρα, η ευρηματικότητα, η μεταμφίεση, η μεταμόρφωση, το κέφι, ο αυτοσχεδιασμός, η δημιουργία, ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός, η πηγαία έμπνευση.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αρχίζουν ανήμερα του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) με την έξοδο στους κεντρικούς δρόμους του Τελάλη, του δημόσιου κήρυκα του καρναβαλιού, και με  την Τελετή Έναρξης (ποικίλες δράσεις θεατρικού, μουσικού, χορευτικού χαρακτήρα σε μια σκηνοθετημένη τελετή το πρώτο Σάββατο μετά τις 17 Ιανουαρίου), και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Το Καρναβάλι δεν περιορίζεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο αλλά είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων με Παρελάσεις, Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού (παιχνίδια πλοήγησης, κουίζ, φάσεις θεαμάτων πλατείας, πλήθος δοκιμασίες), Καρναβάλι Παιδιών (με μεγάλη παρέλαση 15000 μικρών και συνοδών και ειδικά άρματα, Καρναβαλουπόλεις-κεντρικές και περιφερειακές-, θεατρικές παραστάσεις μικρών, Baby Rally μικρών με μεταμφιεσμένα ποδήλατα, διαγωνισμούς κλπ), Χορούς (μεταξύ των οποίων τα παραδοσιακά Μπουρμπούλια), θέατρα δρόμου, εικαστικές δραστηριότητες, συναυλίες, χορευτικές δραστηριότητες, παραστάσεις Καραγκιόζη, Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», παραδοσιακές εκδηλώσεις κυρίως την Τσικνοπέμπτη (με επίκεντρο την Άνω Πόλη αναβίωση παραδοσιακών και λαϊκών εθίμων με καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, κομπανίες, παρέλαση, αυθεντική σατιρική διάθεση).

Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο  με νυχτερινή Παρέλαση των Πληρωμάτων το Σάββατο (χωρίς τα Άρματά τους, αλλά με τα Άρματα του Δήμου), μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων και Πληρωμάτων την Κυριακή (35000 καρναβαλιστές συντεταγμένοι σε Πληρώματα-καρναβαλικές ομάδες, Άρματα του Δήμου Πατρέων και των Πληρωμάτων) και σφραγίζεται με φαντασμαγορική καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην τελετή λήξης στο μόλο της Αγίου Νικολάου (ποικίλα τελετουργικά δρώμενα, συναυλία κλπ), που σηματοδοτεί την έναρξη της διοργάνωσης της επόμενης χρονιάς.

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει πάνδημο και οικουμενικό χαρακτήρα. Μετά τη διόγκωση που άρχισε από τη δεκαετία του ΄80, ο αστικός του χαρακτήρας έδωσε τη θέση του στον παλλαϊκό. Αντλεί την ουσία και τη δύναμή του από τον υψηλότατο βαθμό συμμετοχής όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις ηλικιακές, ταξικές, οικονομικές. Παράλληλα η προσέλκυση ενός τεράστιου αριθμού επισκεπτών εξασφαλίζει στην πόλη μια τονωτική ένεση για την οικονομία της.

Η νεολαία, πραγματική ατμομηχανή του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως το κορυφαίο Καρναβάλι των Νέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας γόνιμους καρπούς σπάνιας δημιουργίας από τα πληρώματα με πολλή αγάπη, μεράκι, πάθος και κυρίως με ανιδιοτέλεια.

Εξέχουσα συνεισφορά έχει το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, χώρος μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα, όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη Άρματα (Καρνάβαλος, Άρμα Βασίλισσας, Άνθινο Άρμα, σατιρικά, συχνά εμπνευσμένα από την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, καλλιτεχνικά) και λοιπές κατασκευές.

Η διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».

Επεκτείνοντας την δραστηριότητα όλο το έτος, ο Δήμος Πατρέων στα Παλαιά Σφαγεία δημιούργησε και τελειοποιεί μέσω του έργου Sparc,  έναν εντυπωσιακό σύγχρονο πολυδύναμο πολιτιστικό πολυχώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, με έντονα δημιουργικό, ψηφιακό, οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό, εκθεσιακό-μουσειακό, κοινωνικό και συμμετοχικό χαρακτήρα.

Για περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας www.carnivalpatras,gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο