Τιμώμενο Πρόσωπο : Φάνης Τσιμιγκάτος

Ο δημοσιογράφος Τάσσος Σταθόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος ένωσαν τις πένες τους για να γράψουν ένα αφιερωματικό κείμενο για τον «αυθεντικό και γήινο» φίλο τους Φάνη Τσιμιγκάτο.

Ο αυθεντικός και γήινος Φάνης Τσιμιγκάτος

Ένας από τους αθλητές μύθους για τον πατραϊκό στίβο, και όχι μόνο, είναι ο αξέχαστος Φάνης Τσιμιγκάτος, τον οποίο η Πάτρα τιμά με την αφιέρωση του νυκτερινού ημιμαραθωνίου, που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2022.
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος (Πάτρα, 1947 – 1η Μαΐου 2015) ήταν κορυφαίος πρωταθλητής δρόμων αντοχής μεγάλων αποστάσεων, που τίμησε με τις επιδόσεις του την πόλη του.
Υπήρξε αθλητής της Παναχαϊκής και μέλος της εθνικής ομάδας. Πέντε φορές πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, με νίκες στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας και σε άλλους διεθνείς αγώνες. Στην προσωπική του ζωή ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ και το 1988 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου δρομέων – Μαραθωνοδρόμων.
Κατείχε την καλύτερη ελληνική επίδοση στον Μαραθώνιο από το 1982 και τον Χρυσό Μαραθώνιο της IAAF με χρόνο 2:19.55 έως το 1998 που την κατέρριψε ο Νίκος Πολιάς με χρόνο 2 ώρες 18,38.
Το ότι έγινε αργυρός Βαλκανιονίκης το 1974 στη Σόφια, ήταν μεγάλη επιτυχία για τον Τσιμιγκάτο που την προηγούμενη χρονιά είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με την διοίκηση του ΣΕΓΑΣ που τον είχε κρίνει ανεπιθύμητο και προπονούνταν μόνος σε δρόμους της Πάτρας. Επίσης, η επιτυχία εκείνη είχε μεγάλη σημασία και για την εθνική ομάδα που μετρούσε μέχρι τότε μόνο δυο χάλκινα μετάλλια στον μαραθώνιο των Βαλκανικών αγώνων. Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στους Πανευρωπαϊκούς της Ρώμης συμμετέχοντας στον τελικό όπου εγκατέλειψε.
Στον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, που μετρούσε κάποιες χρονιές και ως αγώνας του πανελλήνιου πρωταθλήματος, κατέκτησε την πρώτη θέση δυο φορές. Το 1977 με χρόνο 2 ώρες 39:36.00 κάτω από ασυνήθιστη ζέστη και δυνατό αέρα για την εποχή, μέχρι το 29 χιλιόμετρο ήταν δεύτερος πίσω από τον Σοβιετικό Γιούρι Λάπτεβ νικητή της προηγούμενης χρονιάς. Πρώτος ήταν και το 1983 με χρόνο 2 ώρες 28.18. Ήταν 3ος το 1980 με χρόνο 2 ώρες 25.24, 2ος το 1984 χάνοντας την πρώτη θέση 150 μέτρα πριν τον τερματισμό από τον Νότιο Αφρικανό Σβάνεπελ. Το 1978 4ος αλλά 1ος Έλληνας με χρόνο 2 ώρες 27,44. Τρίτος ήταν το 1985 με χρόνο 2 ώρες 29.39 παρόλο που συμμετείχε ως βετεράνος.
Είχε πολλές νίκες σε μικρότερους αγώνες, όπως το 1980 σε αγώνα 15.000 μ. στην μνήμη του Βασίλη Λάβδα τερμάτισε πρώτος με 46,44. Το 1983 ήρθε 2ος σε αγώνα 30.000 μ. στον Μαραθώνα., σε αγώνα 25.000μ. πάλι στον Μαραθώνα το 1977 τερμάτισε πρώτος με 1 ώρα 20.16 καταρρίπτοντας 2 πανελλήνια ρεκόρ, ένα στα 25.000μ και ένα στα 15 μίλια. Πήρε μέρος σε διεθνείς μαραθώνιους όπως του Ντέμπνο της Πολωνίας, του Άμστερνταμ κ.ά.
Ως βετεράνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 1987 και έλαβε μέρος σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε πολλούς διεθνείς μαραθωνίους.
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος απεβίωσε την 1η Μαΐου 2015 σε ηλικία 68 ετών.
Ο Φάνης όμως δεν θα μείνει στην ιστορία της πόλης μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα. Ανήσυχο πνεύμα με παραστάσεις από τα ταξίδια του και αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, αναζητούσε μια διαδρομή πολλαπλής χρήσης για τρέξιμο, περπάτημα και αθλητική αναψυχή μέσα στη φύση και τη βρήκε στο πιο ιδανικό μέρος. Το έλος της Αγυιάς που σύντομα θα φέρει το όνομά του.
Αξίζει να σταθεί κανείς στη λαϊκότητα του, ένας αυθεντικός και γήινος άνθρωπος με τις αδυναμίες του και τις μεγάλες αρετές του, την επιμονή, την υπομονή, την πίστη, την ελπίδα. Εξέφραζε την αέναη αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει τη βαρύτητα και να πετάξει. Άνθρωπος με παθιασμένο σκωπτικό χιούμορ συνέβαλε μαζί με τον Γιώργο Αντύπα αποφασιστικά και τα μέγιστα στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην πόλη μας.
Ο Δήμος Πατρέων από το 2016 χρηματοδοτεί ετήσιο αγώνα προς τιμήν του, που το 2018 εξελίχθηκε σε Ημιμαραθώνιο, πραγματοποιείται τον Οκτώβριο και είναι πιστοποιημένος και αναγνωρισμένος από τον ΣΕΓΑΣ.
Εφέτος ο Ημιμαραθώνιος αλλάζει επίπεδο, θα είναι Νυχτερινός, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και θα συνδιοργανωθεί με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, την Παναχαϊκή Γ.Ε. τον ΑΠΟ Κούρος τη στήριξη του Υπουργείου Αθλητισμού, Της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΟΛΠΑ και δεκάδων αθλητικών και κοινωνικών φορέων της πόλης. Ο αγώνας θα διεξάγεται σύμφωνα με τις υψηλές τεχνικές προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), είναι αναγνωρισμένος από τον ΣΕΓΑΣ κι ενταγμένος στο καλεντάρι του ως επίσημος αγώνας, του οποίου τα ρεκόρ θα αναγνωρίζονται.

ΦΑΝΗΣ ΤΣΙΜΙΓΚΑΤΟΣ: ο αυθεντικός!!!

«Ο μαραθώνιος είναι ιδέα. Έζησα την ιδέα! Είμαι ευχαριστημένος γι΄αυτό». Ο Φάνης Τσιμιγκάτος αφοσιώθηκε στην ιδέα! Παρέδωσε σώμα και ψυχή στο αγώνισμα που αγάπησε… Ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τον μαραθώνιο. Αγωνιζόταν στα 5 και 10χλμ μόνο για τις ανάγκες της προετοιμασίας του. Γυμναζόταν μόνος του σε εξοχικές διαδρομές στην Πάτρα ή στο πανέμορφο δάσος της Καλογριάς. Βέβαια πριν από τους αγώνες αφιέρωνε πολλές ημέρες προετοιμασίας επάνω στην κλασσική διαδρομή. Ήταν ένας πραγματικός μύστης… Γνώριζε τη Μαραθώνια διαδρομή μέτρο προς μέτρο! Συμβούλευε με επιμονή τους νέους μαραθωνοδρόμους να «εργάζονται» στην κλασσική διαδρομή, να τη γνωρίζουν… Εν πολλοίς μιλούσε ορθότατα. Ο Φάνης με μία λέξη ήταν «αυτοδίδακτος». Σπάνια ζητούσε τεχνική βοήθεια. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κλασσική διαδρομή την 6η Απρ 1971 εντός βέβαια του Πανελληνίου πρωταθλήματος και στο πλαίσιο της Ολυμπιακής ημέρας. Τερμάτισε 13ος σε 3ω25:17. Έλαβε το «βάπτισμα»! Επανήλθε την επόμενη χρονιά (14 Απρ 1972). Έδειχνε καλά γυμνασμένος….Τόλμησε, οδήγησε την κούρσα αλλά δεν άντεξε. Κατατάχθηκε 10ος με 2ω53:04, νέα ατομική επίδοση. Παρά το θετικό από τη μια πλευρά αποτέλεσμα στενοχωρήθηκε και πείσμωσε…Έξι μήνες αργότερα, την 30η Οκτωβρίου βρέθηκε στην εκκίνηση του διεθνούς μαραθωνίου. Δήλωνε έτοιμος… Ήταν έτοιμος! Τερμάτισε 3ος σε 2ω32:28 συντρίβοντας την ατομική επίδοσή του. Εδώ τοποθετείται χρονικά η εκκίνηση της λαμπρής θητείας του στο επίπονο αγώνισμα. Περηφανεύεται για τη νίκη του στο διεθνή αγώνα του 1977 (6 Απρ). Ανταγωνίσθηκε  σπουδαίους δρομείς όπως ο Άγγλος Moyat, ο Ρώσος Laptyev, κ.α.. Επικρατούσε αποπνικτική ζέστη για την εποχή. Από τη χαρά του τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο δάγκωσε το νήμα! Βέβαια έχει πολλά να λέει για τον «χρυσό» μαραθώνιο του 1982, τον αγώνα όπου κατέγραψε στην κλασσική διαδρομή την αξεπέραστη για 16 χρόνια επίδοση των 2ω19:55. Ανήκε στην «Παναχαϊκή» ΓΕ. Έφτιαξε με το Νίκο Αργυρόπουλο (5 χρόνια νεώτερος) ένα σπουδαίο δίδυμο. Με την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του αγωνίσματος. Έτσι ρίζωσε η παράδοση του μαραθωνίου στην Πάτρα και έγινε η πόλη των μαραθωνοδρόμων… Γεννήθηκε στην Πάτρα την 14η Σεπ 1947. Απεβίωσε την 1η Μαΐου 2015 νικημένος από τον καρκίνο παχέος εντέρου. Πάλεψε γενναία και ως ένα σημείο αποτελεσματικά… Ο Φάνης με αριθμούς:

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Μαραθώνιος                   2ω19:55          ΑΘΗΝΑ 7/3/1982

10000μ                        30:09:2            ΠΑΤΡΑ  22/4/1981

50000μ                        14:36:0            ΠΑΤΡΑ  19/8/1981

ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗΣ

2ος        1974    SOFIA  2ω36:15

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1974    ΑΘΗΝΑ          2ω24:48

1977    ΑΘΗΝΑ          2ω39:36

1978    ΑΘΗΝΑ          2ω27:47

1980    ΑΘΗΝΑ          2ω25:24

1981    ΠΑΤΡΑ            2ω22:53

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

1974    ΡΩΜΗ            αποχώρησε

1982    ΑΘΗΝΑ          25ος      2ω35:41

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ MASTERS

1987    2ος  της M40/44 ΜELBOURNE    2ω26:26

 

 

Το άρθρο αυτό είναι από το βιβλίο Μαραθώνιος και Μαραθώνας του Ηρακλή Αθανασόπουλου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά του.

Ανακοινώσεις

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης για τον θάνατο του Φάνη Τσιμιγκάτου έκανε την εξής δήλωση:

Έφυγε από τη ζωή ο Φάνης Τσιμιγκάτος σκορπίζοντας βαθιά θλίψη στην πόλη μας.

Ο Φάνης τα τελευταία εφτά χρόνια έτρεξε τον τελευταίο και πιο συγκλονιστικό μαραθώνιο της ζωής του, με αντίπαλο τον καρκίνο κι έχασε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια όπως αρμόζει σε έναν μεγάλο αθλητή, πάνω στο νήμα.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό για τη δόξα που χάρισε στην πόλη μας.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εκφράζω στην οικογένεια του θερμά συλλυπητήρια.

Σε δήλωσή του ο Τάκης Πετρόπουλος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δημάρχου Πατρέων, για τον Φάνη Τσιμιγκάτο, αναφέρει τα εξής:

Ο Φάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε ο Πατραϊκός αθλητισμός, με κυριότερο χαρακτηριστικό τα πληθωρικά ψυχικά χαρίσματα του πρωταθλητή.

Αν και κάναμε διαφορετικά αθλήματα αποτελούσε για μένα πρότυπο αγωνιστικότητας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Εφυγε από κοντά μας ένα μεγάλο σύμβολο του σωματείου μας, ένα σύμβολο που έκανε γνωστό το όνομα της Παναχαικής στα πέρατα της γής με την επιτυχή συμμετοχή του σε δεκάδες διεθνείς Μαραθωνίους αγώνες.

Οι 5 φορές που έγινε Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο, το Πανελλήνιο ρεκορ που κατείχε για 6 έτη, το αργυρό μετάλλιο στην Σοφια το 1974, οι 2 πρωτες θέσεις στον διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, η κατάκτηση μιας από τις πρώτες θέσεις στον ίδιο Μαραθώνιο επί πολλά έτη, καθώς και το αργυρό μετάλλιο στον Μαραθώνιο Βετεράνων της Μελβούρνης είναι ενδεικτικοί άθλοι του μεγάλου αυτού αθλητή του σωματείου μας που έφυγε από κοντά μας πρόωρα και άδικα.

Η αγνή ψυχή του και η ταπεινότητα του ήταν τα γνωρίσματα που τον διέκριναν από άλλους αθλητές και τον έκαναν αγαπητό σε όλη την αθλητική κοινωνία της Πάτρας.

Ας είναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παναχαικής Γυμναστικής Ενωσης συνελθόν εκτάκτως στο άκουσμα του απροσδόκητου θανάτου του αθλητή μας Φάνη Τσιμιγκάτου αποφάσισε

Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος

Να παραστεί αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου στην κηδεία.

Να κατατεθεί στεφάνι και φανέλλα του σωματείου στη σορό του θανόντος

Τη θλίψη του για τον θάνατο Φάνη Τσιμιγκάτου εκφράζει με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βόρειας, το οποίο αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά του συλλυπητήρια.

2. Να εκφράσει επίσης στο Σωματείο του, την ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ Γ.Ε., τα θερμά του συλλυπητήρια.

3 Να υπενθυμίσει στους πολίτες τη μεγάλη προσφορά του για πολλές δεκαετίες στον Ελληνικό Κλασσικό Αθλητισμό και ειδικότερα της Πάτρας, για τον οποίο είχε γίνει κορυφαίο σύμβολο και πραγματικός εκφραστής του υγιούς Αθλητισμού, με υψηλά και αγνά ιδεώδη, μαχητής μέχρι το τέλος.

4. Συμμετέχοντας στο πένθος, να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία και αντί στεφάνου

να κατατεθεί χρηματικό ποσόν σε Ίδρυμα της Πόλης.

5. Τέλος επιφυλάσσεται για μελλοντικές δράσεις μνήμης για το μεγάλο ΑΘΛΗΤΗ και ΦΙΛΟ Φάνη, αντάξιες της προσφοράς του.

Η δημοτική παράταξη Ανυπότακτη Πολιτεία με επικεφαλής τον Χρήστο Πατούχα, εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Φάνη Τσιμιγκάτου. Σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

«Επέλεξε να αγωνίζεται, όπως λένε οι ειδικοί, στο πιο δύσκολο και πιο επίπονο αγώνισμα του Στίβου. Τον Μαραθώνιο δρόμο και τις μεγάλες αποστάσεις. Αγώνισμα που και μόνο η συμμετοχή και ο τερματισμός, αποτελούν νίκη.

Γνώρισε τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της γης. Τους έτρεξε. Γνώρισε διακρίσεις και αγωνιστική διάρκεια που τον κατατάσσουν στις πολύ λίγες δεκάδες κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Συνέχισε να τρέχει και σαν βετεράνος, συνέχισε να διακρίνεται, συνέχισε να υπερβαίνει τον εαυτό του.

Σεμνός, αξιοπρεπής, ακέραιος, αθόρυβος, πάντα πρότυπο για συναθλητές αντιπάλους του, πάντα ζωντανή υποθήκη για την νεολαία, πάντα προοδευτικός άνθρωπος. Χτυπήθηκε από την αρρώστια μάστιγα της εποχής, την αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια και στωικότητα, προσπάθησε να την νικήσει. Νικήθηκε στην τελευταία του μάχη. Οι συναθλητές του, οι φίλοι του, όλη η Πατραϊκή κοινωνία, θα τον θυμούνται με αγάπη και σεβασμό.»

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπής Αθλητισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απώλεια του Φάνη Τσιμιγκάτου, πρωταθλητή Ελλάδας και Βαλκανιονίκη στο μαραθώνιο δρόμο, αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή Αθλητισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φάνη Τσιμιγκάτου, αθλητή της Παναχαϊκής, πρωταθλητή Ελλάδας και Βαλκανιονίκη στον Μαραθώνιο δρόμο που απεβίωσε στις 30 Απριλίου 2015.

Από τις αλάνες του Αη-Διονύση, αθλητής πρώτα του Βαγγέλη Μαυρόπουλου κι έπειτα του Βασίλη Λάβδα στην Παναχαϊκή, απετέλεσε για αρκετά χρόνια τον καλύτερο πρεσβευτή της αθλητικής Πάτρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Φάνης Τσιμιγκάτος, ως αθλητής στίβου της Παναχαϊκής και της Εθνικής Ελλάδας, άφησε εποχή στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, όχι μόνο με τις διακρίσεις του – τις πανελλήνιες νίκες, το πανελλήνιο ρεκόρ διάρκειας 16 χρόνων στην κλασσική διαδρομή και το ασημένιο μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες στη Σόφια το 1974- αλλά περισσότερο με τον ξεχωριστό χαρακτήρα του και την μαχητικότητά του ως αθλητής.

Ο Πατραϊκός στίβος τον έχει εντάξει από χρόνια στις μορφές εκείνες των αθλητών που αγωνίστηκαν με πάθος και ανιδιοτέλεια, σε πείσμα της εποχής του και των ανυπέρβλητων δυσκολιών, μετατρέποντας το ανέφικτο σε εφικτό, σε διάκριση και επιτυχία αλλά και ταυτόχρονα τον αθλητισμό σε σκοπό ζωής.

Καλό σου ταξίδι, Φάνη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη Ρ.Α.Π. “Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη”, αναφέρει τα παρακάτω:

“Σήμερα η πόλη μας αποχαιρέτησε το συμπολίτη μας Φάνη Τσιμιγκάτο, πρωταθλητή Ελλάδας και Βαλκανιονίκη στον Μαραθώνιο δρόμο.

Ο Φάνης Τσιμιγκάτος, ως αθλητής στίβου της Παναχαϊκής και της Εθνικής Ελλάδας, άφησε εποχή στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, όχι μόνο με τις διακρίσεις του αλλά επίσης με τον ξεχωριστό χαρακτήρα του και την μαχητικότητά του ως αθλητής.

Υπήρξε μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του Αθλητισμού στην πόλη μας και αποτέλεσε για αρκετά χρόνια τον καλύτερο πρεσβευτή της αθλητικής Πάτρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

H Ρ.Α.Π. ”ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη” εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”

Ο Τσιμιγκάτος της ΠΓΕ κατέρριψε το π. ρ. 15 μιλιών Πρώτος στα 25 χιλμ. Ο δρομεύς της Παναχαϊκής Τσιμιγκάτος κατέρριψε το Πανελλήνιον ρεκόρ του δρόμου των 15 μιλίων με μίαν ώραν 19 πρώτα λεπτά, 31 δεύτερα. Η παλαιά επίδοσις ήτο 1:23.50 του Ραγάλου από το 1947. Το νέο ρεκόρ του Τσιμιγκάτου εσημειώθη κατά την διάρκειαν αγώνος 25 χιλιομέτρων ο οποίος διεξήχθη επί της δημοσίας οδού Μαραθώνος - Νέας Μάκρης - Μαραθώνος και εις τον οποίον επρώτευσεν ο δρομεύς της Παναχαϊκής με 1:22.39 ένατνι 1:24.28 του Μόνου της ΑΕΚ και 1:25.42 του Βιρβιλή της ΑΕΚ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο