Το παλιό Λιμάνι και ο Φάρος

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΟΣ σε 46 Καρτ Ποστάλ

Ο θρυλικός πολίστας του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και της Εθνικής Ομάδας με Ολυμπιακή συμμετοχή στο Μεξικό το 1968, παρακινούμενος από την αγάπη του για την Πάτρα, την πόλη  που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και δοξάστηκε όσο λίγοι, αφιέρωσε πολύ χρόνο, κόπο και χρήματα για να δημιουργήσει μια από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές με αναφορά στην ιστορία της πόλης μας.

Ήταν από τους πρωτοπόρους της διάδοσης των καρτ ποστάλ στην Ελλάδα. Έγραψε 17 βιβλία από τα οποία τα 2 είναι αφιερωμένα στο Λιμάνι και το Φάρο της Πάτρας, τα τοπόσημα που συμβολίζουν την ακμή αλλά και την παρακμή της πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι αφιερωμένα στους εκδότες των καρτ ποστάλ εκείνης της εποχής.

Η συλλογή του Νίκου Μολόχα χάρη στο γιο του Βασίλη καθηγητή φυσικής αγωγής στη δημόσια εκπαίδευση – προπονητή πόλο κι επίσης αξιόλογο πολίστα του Παναθηναϊκού, της Βουλιαγμένης και του Πανιωνίου όχι μόνο διασώθηκε, αλλά κι εμπλουτίζεται διαρκώς.

Σήμερα η συλλογή της οικογένειας Μολόχα αριθμεί πάνω από 4.500 αντικείμενα κυρίως καρτ ποστάλ αλλά και φωτογραφίες, γκραβούρες, λιθογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης εκείνης της εποχής.

Ο Βασίλης Μολόχας  αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του Πατέρα του για την Πάτρα, παρέδωσε στον Δήμο σε ψηφιακή αποτύπωση καρτ ποστάλ από την οικογενειακή συλλογή, που αφορούν στα αγαπημένα θέματα του Πατέρα του «Λιμάνι και Φάρος» και «Οινόκαστρο Achaia Clauss”.

Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Μολόχα για την ευγενική του προσφορά.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του υλικού για εμπορικούς σκοπούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο